Ramin Gray

 Ramin Gray (f. 1963), tidligere ‘associate director’ ved Royal Court Theatre i London, er en engelsk teaterregissør av iransk avstamning. Per i dag arbeider Gray som regissør over hele verden, men har fremdeles base i London. Han har blant annet regissert The Arsonists ved Royal Court og I’ll Be The Devil for The Royal Shakespeare Company.

Gray studerte ved Oxford University der han opparbeidet erfaring innen regi, design og skuespillerkunst. Han gjorde sin debut på Londons fringe-scene med en produksjon av John Marstons The Malcontent. Kort etter mottok han ett ‘Regional Theatre Young Director’s Bursary’ som ga ham muligheten til å jobbe ved Liverpool Playhouse der han gjenåpnet deres studioscene med en sesong med nyskrevet dramatikk. Gray arbeidet deretter med dramatiker Gregory Motton på tre av hans skuespill før han begynte sitt engasjement ved Royal Court Theatre i 2000, først som en ‘international associate’, deretter som ‘associate director’, før han forlot teatret i 2009.

Ved Royal Court regisserte Gray uroppførelsene av en rekke moderne skuespill, blant annet Simon Stephens Motortown, en forestilling som også ble spilt ved Wiener Festwochen i 2006. Dette gjestespillet ledet til at Ramin Gray senere regisserte flere av Stephens stykker på tysk; Am Strand der weiten Welt ved Volkstheater Wien som vant Karl-Skraup Prisen i 2007 og Harper Regan med Martina Gedeck ved Salzburg Festspiele i 2008, en produksjon som også ble spilt ved Deutsche Schauspielhaus Hamburg. Gray gjorde også sin debut som operaregissør i Hamburg med Death in Venice ved Staatsoper i 2009. Denne produksjonen har også blitt spilt ved Theater an der Wien. Gray har også regissert i blant annet Frankrike, India og Uganda. Ramin Gray er også kunstnerisk leder for det engelske teaterkompaniet ATC.


OIT har invitert Ramin Gray til Oslo i november 2011 for å lede en praktisk workshop for skuespillere og regissører.

Om oitadmin

Oslo Internasjonale Teater (OIT) presenterte internasjonal samtidsdramatikk som ikke tidligere har vært spilt i Norge fra 2009 - 2018. OIT ble drevet av det internasjonale teaterkollektivet Imploding Fictions.
Dette innlegget ble publisert i Bakgrunnsmateriale. Bokmerk permalenken.

2 svar til Ramin Gray

  1. Tilbaketråkk: Motortown av Simon Stephens | Oslo Internasjonale Teater

  2. Tilbaketråkk: Simon Stephens | Oslo Internasjonale Teater

Kommentarer er stengt.