Niklas Rådström

Niklas Rådström

Den svenske forfatteren Niklas Rådström debuterte i 1975 med diktsamlingen MED TYSTNAD NÄRBESLÄKTADE DIKTER. En tidlig gjennombruddsbok var den mektige diktsamlingen DIKTER KRING SANDRO DELLA QUERCIAS LIV (1979) som han fikk Aftonbladets litteraturpris for.

Etter ett antall dikt- og novellesamlingar utkom hans første roman MÅNEN VET INTE i 1989. Boken ble en kritiker- og salgssuksess som han også ble tildelt Aniara-prisen for. I 1992 mottokk Niklas Rådström den prestisjefyllte August-prisen for sin roman MEDAN TIDEN TÄNKER PÅ ANNAT.

Niklas Rådströms forfatterskap er mangesidig og tar stadig nye veier. Ved siden av lyrikken viser skuespillet HITLERS BARNDOM fra 1985, spøkelseshistoriesamlingen BERÄTTAT OM NATTEN fra 1988, 1700-tallsromanen VÄND DITT TIMGLAS fra 1991 og samtidsromanen ÄNGEL BLAND SKUGGOR fra 1993 at Rådström har stor bredde i sitt forfatterskap.

Niklas Rådström har skrevet flere filmmanus, blant annet for BRÖDERNA MOZART og TALA DET ÄR SÅ MÖRKT. Hans filmmanus basert på Hjalmar Bergmans SWEDENHEILMS ble spilt på SVT julen 2003. I 2004 debuterte han som filmregissør med sin egen kortfilm EIFFELTORNET som ble belønnet med Göteborgsfestivalens pris for beste manus.

Niklas Rådströms forfatterpresentation på Bonniers forlag finnes her:
http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/Forfattarpresentation/

Informasjonen over er hentet fra Rådströms presentasjon på Draken Teaterforlags hjemmesider:
http://www.drakenteaterforlag.se/index.php?page=dramatiker&id=8

Skuespillet DE ONDE av Niklas Rådström framføres for første gang på norsk som en iscenesatt lesning med Oslo Internasjonale Teater den 25. november 2010 kl. 19.00 på Vardeteatret i Oslo. Billetter bestilles via oslointernasjonaleteater@gmail.com.

DE ONDE var et bestillingsverk fra Odsherred Teater i Danmark. Urpremieren fant sted i København i 2005. Stykket har siden blitt spilt på Göteborgs Stadsteater i 2007, og som radioteater på Kroatisk riksradio. Stykket hadde sin Londonpremiere juni 2009.

Om oitadmin

Oslo Internasjonale Teater (OIT) presenterte internasjonal samtidsdramatikk som ikke tidligere har vært spilt i Norge fra 2009 - 2018. OIT ble drevet av det internasjonale teaterkollektivet Imploding Fictions.
Dette innlegget ble publisert i Dramatikere. Bokmerk permalenken.

1 svar til Niklas Rådström

  1. Tilbaketråkk: De Onde « Oslo Internasjonale Teater

Kommentarer er stengt.