Sara Stridsberg

Om Sara Stridsberg fra svensk Wikipedia:

«Sara Brita Stridsberg, född 29 augusti 1972 i Solna, är en svensk författare och dramatiker. Stridsberg har väckt uppmärksamhet som författare redan från början. Med tydlig feministisk inriktning har hon skrivit prisbelönta romaner och dramatik, gjort översättningar och författat ett antal artiklar framför allt för den feministiska kultur- och samhällstidskriften Bang. Hon romandebuterade 2004 med Happy Sally och blev nominerad till Augustpriset för både den följande romanen, Drömfakulteten (2006) och för Darling River (2010).

Som författare har hon låtit sig inspireras av bl a Marguerite Duras, Elfriede Jelinek, Sarah Kane och Unica Zürn. 2007 tilldelades hon bland annat Nordiska rådets litteraturpris för sin roman Drömfakulteten, en fri fantasi kring feministen Valerie Solanas som skrev SCUM-manifestet – Society for cutting up men, och blev omtalad som kvinnan som besköt amerikanske konstnären Andy Warhol 1967. Stridsberg har även översatt SCUM-manifestet till svenska. «Stridsberg blandar dokumentärt material och fri fiktion i en febrig, vibrerande prosa», skrev Nordiska Rådet bland annat i sin motivering för Drömfakulteten.

2006 fortsatte hon arbetet omkring Solanas med pjäsen Valerie Solanas ska bli president i Amerika, som spelades på Dramaten det året. Våren 2009 fortsatte Stridsberg samarbetet med Dramaten med pjäsen Medealand med Noomi Rapace i huvudrollen.»

Oslo Internasjonale Teater presenterer Medealand for første gang på norsk 3. mai 2011 som en iscenesatt lesning på Dramatikkens Hus i Oslo. Les mer her.

Om oitadmin

Oslo Internasjonale Teater (OIT) presenterte internasjonal samtidsdramatikk som ikke tidligere har vært spilt i Norge fra 2009 - 2018. OIT ble drevet av det internasjonale teaterkollektivet Imploding Fictions.
Dette innlegget ble publisert i Dramatikere. Bokmerk permalenken.

1 svar til Sara Stridsberg

  1. Tilbaketråkk: Medealand av Sara Stridsberg « Oslo Internasjonale Teater

Kommentarer er stengt.