Dramaturgiske modeller – den utøvende kunstneren og det sceniske verket

Den 26. november 2016 samarbeidet Oslo Internasjonale Teater med Akershus Teater og Norsk Skuespillersenter om kurset Dramaturgiske modeller – den utøvende kunstneren og det sceniske verket.

Kursholder var Øystein Ulsberg Brager fra OIT, og kurset ble avholdt i Akershus Teaters lokaler i Lillestrøm Kultursenter.

Kursbeskrivelse

Norsk scenetekst preges av et stort mangfold av tekstlige strategier, fra Brattbergs musikalske strukturer til Winterhalders komplekse overflater, fra Hallums fortettede ekspresjonisme til Lindkvists melankolske ironi. For å forstå hvordan en tekst er skrudd sammen må man selv kjenne til verktøyene som scenetekstforfatteren har benyttet. Dette er et praktisk kurs der utøvende kunstnere får leke seg med dramaturgiske modeller, for å øke sin kompetanse innen scenisk oppbygning. Kurset er beregnet på skuespillere og andre utøvende kunstnere med nedslagsfelt i Akershus og omegn, og retter seg særlig mot nyutdannede kunstnere.

Akershus Teater ser behovet for å øke kompetansen i dramaturgisk teori blant skuespillere og andre utøvende kunstnere. Felles terminologi og felles forståelse er en av grunnsteinene for et profesjonelt kulturliv. Ettersom Akershus Teater ikke har noen faste kunstneriske ansatte, men samarbeider med frilansere og frie grupper i alle sine prosjekter og produksjoner, ser vi det som vårt ansvar å bidra til kompetanseheving i det frie feltet.

Om kursholder
Brager har over ti års erfaring med å utvikle og iscenesette moderne dramatikk. Skuespillerens og instruktørens arbeid med forskjellige typer tekst er et av hans kjerneområder. I 2011 vant Oslo Internasjonale Teater Heddapris i kategorien særlig kunstnerisk innsats for arbeidet med internasjonal samtidsdramatikk.

 

 

Om oitadmin

Oslo Internasjonale Teater (OIT) presenterte internasjonal samtidsdramatikk som ikke tidligere har vært spilt i Norge fra 2009 - 2018. OIT ble drevet av det internasjonale teaterkollektivet Imploding Fictions.
Dette innlegget ble publisert i Tidligere lesninger. Bokmerk permalenken.