Bruce Norris

  Bruce Norris (f. 1960) er en amerikansk skuespiller og dramatiker bosatt i New York. Han er medlem av Steppenwolf Theatre Company, et av Chicagos ledende teaterkompanier, og har vært å se i en rekke produksjoner på Broadway. Han debuterte som dramatiker i 1992 med stykket The Actor Retires (etter å ha blitt sparket fra en rekke tv-produksjoner), og har siden skrevet stykker som The Pain and the Itch (2004), The Unmentionables (2006) og A Parallelogram (2010).

Steppenwolf Theatre Company har produsert minst syv av Norris’ stykker, blant andre Purple Heart (2002) og We All Went Down to Amsterdam (2003). Sistnevnte beskrives som en «hilarious, dark comedy about the futility of trying to connect», en beskrivelse som også kan sies å gjelde flere av stykkene til Norris.

I 2008 ble Norris tildelt en Pulitzer-pris for Clybourne Park. For samme stykke har han også fått en Olivier Award i kategorien “Best New Play” i 2011. I 2009 mottok han The Steinberg Playwright Award. Pulitzer-juryen omtale Clybourne Park slik:

» a powerful work whose memorable characters speak in witty and perceptive ways to America’s sometimes toxic struggle with race and class consciousness.» (her)

Clybourne Park er inspirert av Lorraine Hansberrys stykke A Raisin in the Sun (1959), som i sin tur har tittelen fra et dikt av Langston Hughes. Les mer om stykket på wikipedia.

Mer om Norris på hjemmesiden til Steppenwolf: Bruce Norris

Oslo Internasjonale Teater presenterer en iscenesatt lesning av Bruce Norris’ Clybourne Park – for første gang i norsk oversettelse – i samarbeid med Det Norske Teatret den 31/5, 1/6 og 2/6 2012.

Foto: Nordiska Aps

Om oitadmin

Oslo Internasjonale Teater (OIT) presenterte internasjonal samtidsdramatikk som ikke tidligere har vært spilt i Norge fra 2009 - 2018. OIT ble drevet av det internasjonale teaterkollektivet Imploding Fictions.
Dette innlegget ble publisert i Dramatikere. Bokmerk permalenken.