Toshiki Okada

  Toshiki Okada er en japansk dramatiker, regissør og forfatter av skjønnlitterære bøker, født i Yokohama i 1973. Han grunnla teaterkompaniet chelfitsch i 1997, og har skrevet og regissert en rekke produksjoner for dem siden. Kompaniet har turnert i USA og Europa, så vel som Asia. Navnet chelfitsch er Okadas oppfinnelse, og skal etterligne japanske barns uttale av det engelske ordet selfish.

Fem dagar i mars vant Kishida Drama Award i 2005, og samme år mottok Okada den japanske Yokohama Award for Art and Cultural Encouragement. Okada er spesielt kjent for sin bruk av hyper-realistisk japansk dagligtale og sine unike koreografier. Verker av Toshiki Okada inkluderer: On the Harmful Effects of Marihuana (2003), Air-Conditioner (2004), The End of Toil (2005), Freetime (2008) og Hot Pepper, Air Conditioner, and the Farewell Speech (2009).

Okadas særegne stil kjennetegnes av måten han bruker et fortettet og fragmentert språk hentet fra dagligtalen til unge japanere – et språk som kan være både vagt og usammenhengende. I tillegg har han et karakteristisk fysisk scenespråk og en tendens til å la enkeltroller spilles av flere skuespillere som dessuten kommenterer både rollen og seg selv.

Blant hans nyeste arbeider er The Sonic Life of A Giant Tortoise (2011) og We Are the Undamaged Others (2010). I 2007 ga han ut dobbeltromanen the end of the special time we were allowed, der den ene delen er en bearbeidelse av Fem dagar i mars.

Hjemmesiden til chelfitsch finner du her.

Oslo Internasjonale Teater presenterer en iscenesatt lesning av Toshiki Okadas Fem dagar i mars – for første gang i norsk oversettelse – i samarbeid med Det Norske Teatret den 14.-16. juni 2012.

Foto: precog

Om oitadmin

Oslo Internasjonale Teater (OIT) presenterte internasjonal samtidsdramatikk som ikke tidligere har vært spilt i Norge fra 2009 - 2018. OIT ble drevet av det internasjonale teaterkollektivet Imploding Fictions.
Dette innlegget ble publisert i Dramatikere. Bokmerk permalenken.